Spirulina

Spirulina

Spirulina není řasa, ale sladkovodní sinice. Nachází se v jezerech v tropických a subtropických oblastech. Její popularita v posledních letech ale mnohonásobně převyšuje poptávku, proto se pěstuje (především v Japonsku). Řadí se společně s chlorellou a nápoji z mladých obilovin mezi tzv. zelené potraviny.

Spirulina obsahuje závratných 50 – 60 procent dobře stravitelných bílkovin (obsahuje až 18 různých aminokyselin včetně všech esenciálních) a patří tak mezi nejlepší přírodní zdroje proteinů vůbec. Zastoupeny jsou v ní karotenoidy včetně beta-karotenu, chlorofyl, vitaminy B1, B2, B3, B6, B9, vitamin C, vitamin D, vitamin A a vitamin E a minerální látky jako železo, draslík nebo jód.

Dostupná je ve formě prášku nebo slisovaná do tablet smaragdové barvy. Prášek můžete rozmíchat ve vodě a připravit si zelený nápoj, nebo jej přidat do smoothies. Tablety se konzumují samostatně před jídlem, 6-12 tablet 2x denně.

Autor článku
Pavel OvesnýJmenuji se Pavel Ovesný a veganství se věnuju 15 let. V Řevnicích u Prahy vedu o víkendech kurzy vaření z rostlinných surovin, na kterých se naučíte připravovat recepty na pomazánky, polévky a hlavní jídla z luštěnin, rostlinných alternativ masa a zeleniny. Také se dozvíte tipy a triky k dochucování, klíčení, kvašení a každodenní praxi zdravého stravování. Zjistěte víc